Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Author Details

Svjetska Zdravstvena Organizacija Tvrdi Da Je Rizik Za Siru Populaciju Nizak

Potvrđen prvi smrtni slučaj od podtipa ptičije gripe

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je rizik za širu populaciju nizak

Kontakt osobe s inficiranom peradi je najvjerovatniji izvor infekcije

Kambodža je prijavila prvi ljudski smrtni slučaj od visokopatogene ptičije gripe H5N1 od 2014. godine, što izaziva zabrinutost zbog potencijalnog rizika za javno zdravlje.

Žrtva je bila 11-godišnja djevojčica iz provincije Prey Veng koja je umrla 22. februara, dva dana nakon što je počela pokazivati simptome, uključujući groznicu, kašalj i grlobolju.

Njene krvne pretrage su potvrdile infekciju H5N1. Uzroci su nejasni, ali se sumnja da je kontakt s inficiranom peradi najvjerovatniji izvor infekcije.

Svjetska zdravstvena organizacija (СЗО) je izjavila da je trenutno rizik za širu populaciju nizak, ali prati situaciju i sarađuje s kambodžanskim vlastima kako bi spriječila širenje.

H5N1 je podtip virusa ptičije gripe koji može izazvati teške respiratory bolesti kod ljudi. Od 2003. godine, kada je prvi put identificiran kod ljudi, prijavljeno je više od 860 ljudskih slučajeva zaraze H5N1, od kojih je više od polovine bilo fatalno.

Većina ljudskih slučajeva zaraze H5N1 je povezana sa uskim kontaktom sa inficiranom peradi ili kontaminiranim površinama. Slučajevi prijenosa s osobe na osobu su rijetki.

СЗО savjetuje ljudima da preduzmu mjere za izbjegavanje kontakta sa inficiranom peradi, da kuhaju živinsko meso na pravilnu temperaturu i da se redovno peru ruke.


Comments